Rabobank betaalt miljoenenboete in Amerikaanse witwaszaak

Het gaat om de Amerikaanse dochteronderneming RNA. De bank zou signalen hebben genegeerd dat er klanten geld aan het witwassen waren. Het zou gaan om illegaal verkregen geld van drugkartels en andere criminele organisaties.

Volgens de Amerikaanse justitie was er ook sprake van belemmering van het onderzoek. Dat laatste heeft Rabobank ook erkend. Het financiële concern leverde bijvoorbeeld bepaalde informatie niet op tijd in bij de de autoriteiten, toen die daar om vroegen.

Onlangs nam de bank voor dit alles al een voorziening op van 310 miljoen euro. ”De overtredingen zijn ernstig, betreurenswaardig en onaanvaardbaar”, erkent Rabo-topman Wiebe Draijer.

Hij benadrukt wel dat de bevindingen betrekking hebben op gebeurtenissen die plaatsvonden vóór 2014. Inmiddels is de hele gang van zaken bij RNA verbeterd. Dat is volgens Draijer ook door de autoriteiten bevestigd. Enkele medewerkers die informatie hebben achtergehouden werken bovendien niet meer voor de bank.

Rabobank is sinds 2002 actief in Californië en heeft daar circa honderd kantoren. De bank houdt zich onder meer bezig met diensten aan de landbouwsector in de Amerikaanse staat.

Libor

Het is niet voor het eerst dat Rabobank honderden miljoenen euro’s aan boetes moet betalen wegens betrokkenheid bij een schandaal. De bank schikte in 2013 met toezichthouders in binnen- en buitenland in de zogeheten Libor-zaak, die draaide om fraude met rentetarieven voor leningen van banken onderling.

Dat ging om 774 miljoen euro. Die affaire was voor toenmalig bestuursvoorzitter Piet Moerland tevens aanleiding om vervroegd op te stappen.

Geef een reactie