‘Moederbedrijf Verkade vraagt om grootste lening ooit bij Turkse banken’

Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen en een brief die Yildiz naar tien banken heeft verstuurd.  

De oproep van Yildiz, in Turkije vooral bekend van het merk Ülker, zou de financiële uitdagingen van het concern onderschrijven.

Door de huidige financiële structuur betaalt het conglomeraat dagelijks zo’n 10 tot 30 miljoen dollar voor kortlopende leningen. In februari komen deze betalingen boven de miljard dollar uit.Een nieuwe miljardenlening van 6 tot 7 miljard dollar met een looptijd van negen jaar moet hier een einde aan maken.

Om het concern wat financiële ruimte te geven zouden de rentebetalingen pas in jaar vier moeten beginnen en aflossingen pas in jaar vijf. Afgelopen week hebben vertegenwoordigers van de banken naar verluidt gesprekken gevoerd met het bedrijf.

Verkade

Yildiz Holding is één van de grootste Turkse bedrijven en is onder meer eigenaar van Godiva Chocolates en United Biscuits, net als van het Nederlandse Verkade. Er werken wereldwijd zo’n zestigduizend mensen bij het concern dat jaarlijks 12 miljard dollar aan omzet boekt.

Verkade werd in 2014 als onderdeel van United Biscuits overgenomen door Yildiz Holding. Door Yildiz werden de biscuit- en chocolade-activiteiten ondergebracht in dochterbedrijf Pladis. Vorig jaar verklaarde de financieel directeur van Yildiz dat Pladis in 2019 een beursgang maakt in Londen.

In november vertelde de kersverse Verkade-directeur Koen Regout te willen gaan vernieuwen met behulp van onder meer de andere merken van Pladis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *