IMF-directeur maakt zich geen zorgen over koersdalingen

Tijdens een economische conferentie in Dubai zei Lagarde dat een marktcorrectie er al langer zat aan te komen. De huidige stand van de wereldeconomie stemt haar evenwel ”redelijk optimistisch”, zei zij.

”Maar wij kunnen niet achterover leunen en verwachten dat de groei gewoon doorzet”, waarschuwde de Française.

Stijgende rentes en vrees voor een hard oplopende inflatie leidden afgelopen week tot een uitverkoop op de aandelenmarkten wereldwijd. In Amsterdam ging de toonaangevende AEX-index in een week tijd bijna 6 procent omlaag. Ook de prijzen van veel grondstoffen, waaronder olie, stonden sterk onder druk.

Lagarde herhaalde de meest recente voorspelling van het IMF, dat de wereldeconomie zowel dit jaar als in 2019 met 3,9 procent groeit. Dat biedt volgens haar ruimte om de benodigde economische hervormingen door te voeren, al liet zij in het midden welke dat precies zijn.

Toezicht

De IMF-topvrouw zei wel dat het toezicht op de financiële sector meer mee moet bewegen met de laatste marktontwikkelingen. Ze noemde schaduwbankieren en cryptovaluta’s als voorbeelden. ”Wij moeten erop anticiperen waar de volgende crisis zal ontstaan”, aldus Lagarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *