Energieleveranciers duidelijker over energierekening

Dit meldt de ACM woensdag.

Vorig jaar werden veertig energiebedrijven onderzocht door de ACM. Zestien voldeden toen aan de uitgangspunten voor transparantie op de energierekening, maar bij 21 bedrijven moesten nog aanpassingen worden gedaan.

Drie bedrijven waren zo onduidelijk op de energierekening, dat de toezichthouder dreigde een last onder dwangsom op te leggen. Uiteindelijk werden er twee lasten daadwerkelijk opgelegd. Maar omdat de ondernemingen alsnog op tijd veranderingen doorvoerden, werden er geen dwangsommen betaald.

Tijdens het onderzoek van de ACM bleek dat energieleveranciers naast de vaste leveringskosten nog andere onvermijdbare kosten rekenden. Dit zijn eigenlijk vaste kosten en energiebedrijven moeten die ook zo opgeven. 

“Energie is voor veel huishoudens een belangrijke kostenpost”, aldus Bernadette van Buchem, directeur Consumenten bij de ACM.

“Daarom vinden wij het belangrijk dat consumenten een duidelijke rekening krijgen die ze kunnen controleren. Dit helpt consumenten ook in het gesprek met hun energiebedrijf wanneer de rekening onverwacht hoog uitvalt.”

Geef een reactie