Heineken tekent miljardenovereenkomst met grootste Chinese brouwer

De Chinezen krijgen daardoor ook een klein belang in Heineken en toegang tot de brouwerijen van Heineken.

CR Beer is de brouwer van onder meer Snow, het grootste Chinese biermerk. Met de miljardendeal krijgt Heineken vooral meer mogelijkheden om zijn eigen merken naar voren te schuiven in de grootste biermarkt ter wereld.

Chinezen die wat meer geld te besteden hebben, kiezen vaak voor duurdere, buitenlandse merken.

De concurrentieslag met de mondiale bierreuzen, met name AB Inbev en Carlsberg, heeft de winsten in China onder druk gezet. Heineken verwacht door onder meer de kosten terug te dringen ook de winstgevendheid in China te kunnen verbeteren.

Concurreren met andere producenten

De brouwer moet daar overigens ook concurreren met andere drankproducenten, die er eveneens steeds beter in slagen de weg naar de beter gevulde Chinese portemonnees te vinden.

Heineken betaalt 24,4 miljard Hongkong dollar (2,7 miljard euro) voor het belang in CR Beer, dat op zijn beurt voor 464 miljoen euro aan aandelen in Heineken koopt. Dat komt neer op een belang van 0,9 procent.

Ook krijgt CR Beer de controle over drie Chinese brouwerijen van Heineken, ter waarde van omgerekend 263 miljoen euro.

Geef een reactie