Oud-DNB-president Wellink verwacht meer hoge boetes voor Europese banken

Hij reageerde in het programma WNL Op Zondag op de miljoenenschikking die ING vorige week met het Openbaar Ministerie (OM) trof. ING schikte voor 675 miljoen euro. Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van witwassen.

“De boete voor ING is hoog. Het boetepatroon dat in de Verenigde Staten gevolgd is, waar al een paar honderd miljard aan boetes is uitgedeeld, is zich aan het verplaatsen naar Europa en Azië. Dat gaat door en dus kunnen we meer boetes in ons werelddeel verwachten”, aldus Wellink.

De oud-president van De Nederlandsche Bank gaf verder aan dat er meer naar klanten die zich daadwerkelijk met witwassen bezighouden moet worden gekeken.

“Het verbaast me dat er in de pers geen enkele aandacht wordt besteed aan de lui die aan het witwassen zijn. Als er zo veel witwastransacties zijn, zijn dat klanten die aan het witwassen zijn. We zouden eens goed moeten nadenken of we daar niet actiever moeten zijn.”

Op de vraag of ING-topman Ralph Hamers moet opstappen vanwege de kwestie, om zo het imago van ING en de bankensector te helpen verbeteren, liet Wellink zich voorzichtig uit. “Dat is aan de raad van commissarissen, toezichthouders en de heer Hamers.”

Geef een reactie