Banken wijzen met campagne op risico’s van niet aflossen hypotheek

Ook zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat banken hun klanten actief gaan benaderen om te voorkomen dat ze voor vervelende verrassingen komen te staan, meldt de organisatie zaterdag.

Wie nu een aflossingsvrije hypotheek afsluit, komt niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Wie al jaren zo’n hypotheek heeft wel, maar na dertig jaar in de regel niet meer. Verder kan het inkomen dalen, bijvoorbeeld wanneer iemand met pensioen gaat.

De NVB wijst er ook op dat aan het einde van de looptijd minimaal de helft van de marktwaarde van de woning moet worden afgelost om een nieuwe hypotheek te kunnen afsluiten. Dat kan leiden tot hogere maandlasten. In het uiterste geval moet iemand zijn huis verkopen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat banken geen kosten in rekening moeten brengen als klanten hun aflossingsvrije hypotheek willen omzetten. De vereniging heeft een brief met dit pleidooi naar ABN AMRO, Rabobank, ING en SNS gestuurd.

Geef een reactie