‘Italiaanse regering verlaagt groeiverwachting na akkoord over begroting’

De Italiaanse regering verwacht een lagere economische groei, meldt persbureau Reuters maandag. De Italiaanse economie groeit naar verwachting niet met 1,5 procent, maar met 1 procent.

De Italiaanse regering maakte eerder op de dag bekend een akkoord over een begrotingstekort van 2,04 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te hebben bereikt. Volgens het persbureau wordt door deze nieuwe begroting een lagere economische groei verwacht.

Het begrotingstekort leidt al enige tijd tot onenigheid tussen de Italianen en de Europese Commissie. De commissie vindt dat de Italiaanse regering nog steeds te veel geleend geld uitgeeft en wees een eerder voorgestelde begroting af.

Volgens de commissie moet het begrotingstekort worden verkleind, omdat Italië te weinig doet om de hoge staatsschuld te verlagen. Momenteel heeft Italië een staatsschuld van 130 procent van het bbp.

Een vertraging van de economie kan de problemen met de staatschuld alleen maar vergroten. Een belangrijkste manier waarop de staatschuld namelijk omlaag kan, is door de economie te laten groeien. Zo daalt de relatieve schuld. Dit is een percentage van het bbp.

Daarbij betalen de Italianen momenteel een lage rente over de schuld, maar deze rente is sinds het aantreden van de nieuwe regering aan het oplopen. Een ruzie met de Europese Commissie en een lagere economische groei kan de financiële markten nerveus maken, waardoor deze rente zal oplopen.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!

Geef een reactie