Rechtbank Limburg verbiedt staking bij VDL Nedcar

De rechtbank in Maastricht heeft woensdag een staking bij autofabrikant VDL Nedcar verboden. Medewerkers van de automaker uit Born zouden donderdag en vrijdag gaan staken, vanwege het uitblijven van een akkoord over een loonsverhoging.

VDL was naar de rechter gestapt om de 48 uursstaking tegen te houden.

De rechtbank heeft de staking verboden, omdat het risico bestaat dat BMW door een staking niet meer met VDL Nedcar wil samenwerken. VDL zou dit risico volgens de rechtbank voldoende aannemelijk hebben gemaakt.

Als BMW zou besluiten geen auto’s meer door VDL te laten maken, zouden er zesduizend banen op het spel staan. In 2018 heeft de automaker uit Born al duizend tijdelijke banen geschrapt, omdat BMW het aantal bestellingen had verlaagd.

Naast loonsverhoging willen de medewerkers ook meer invloed op werktijden

FNV had medewerkers opgeroepen om twee dagen te staken om zo, naast een loonsverhoging van 3,5 procent, meer zeggenschap over werktijden en betere regelingen af te dwingen. De stakingen bij VDL maken deel uit van een reeks acties en stakingen in de metaalsector.

Medewerkers van tussen de vijftig en zestig metaalbedrijven uit de omgeving Midden- en Zuid-Limburg zouden meedoen aan de staking. Donderdag en vrijdag zouden de tiende en elfde stakingsdag van VDL zijn geweest in zeven maanden tijd.

De eerdere stakingen zouden de autofabrikant al 9,3 miljoen euro gekost hebben, claimt Max Keulaerds, de advocaat van het bedrijf.

 

Geef een reactie