Fiat schikt voor 800 miljoen dollar vanwege gebruik sjoemelsoftware

Automaker Fiat Chrysler heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse overheid en Californië vanwege het gebruiken van zogeheten sjoemelsoftware. Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf betaalt zo’n 800 miljoen dollar (ongeveer 695 miljoen euro).

Met de getroffen regeling koopt Fiat Chrysler verdere vervolging door justitie in de Verenigde Staten, afzonderlijke staten en autobezitters af.

Het merendeel van het bedrag, 500 miljoen dollar, gaat naar het Amerikaanse ministerie van Justitie, het Amerikaans milieuagentschap (EPA) en de staat Californië. De staat wil dat de automaker ruim 100.000 dieselauto’s repareert.

De overige 300 miljoen dollar is gereserveerd voor het terugbetalen van consumenten. Iedere klant krijgt ongeveer 2.800 dollar als ze de software-update installeren.

Fiat Chrysler heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Het bedrijf stelt dat alle gebruikte software legaal is en dat het bedrijf nooit de intentie heeft gehad wetten te overtreden.

In mei 2017 klaagde het ministerie van Justitie Fiat Chrysler aan omdat auto’s te veel stikstofoxiden zouden uitstoten. Het gaat specifiek om voertuigen die tussen 2014 en 2016 werden geproduceerd.

Geef een reactie