Failliete SecurCash stapelde verlies op verlies na overname Brink’s

Waardetransporteur SecurCash Nederland heeft nooit winst gemaakt na de overname van Brink’s Nederland in 2015. Dat leidde vorig jaar tot een verlies dat bijna even groot was als de boekwaarde van het inmiddels failliete bedrijf.

SecurCash leed onder een sneller dan verwachte terugloop van het gebruik van chartaal geld in Nederland, schrijft de curator in het eerste faillissementsverslag. Verder kon het concern de concurrentieslag met de grotere branchegenoot G4S niet aan.

Daardoor boekte SecurCash flinke verliezen. Zo leed het concern in 2016 een verlies van 10,1 miljoen euro op een omzet van 29 miljoen euro. In 2017 steeg het verlies naar 15,4 miljoen euro met een omzet van 22,7 miljoen euro.

“Ze hebben de facto een gezonken schip gekocht”

Marc Udink, curator

In 2018 liep de omzet verder terug naar 20,7 miljoen euro en boekte het concern een verlies van 6,4 miljoen euro. Inmiddels bedraagt na die jaren van verliezen de boekwaarde van het bedrijf slechts 7,5 miljoen euro.

Grote reorganisaties mochten niet baten

Moederbedrijf Diebold Nixdorf financierde deze verliezen, maar nadat het concern hiermee stopte in oktober vorig jaar was een faillissement onvermijdelijk.

Grote reorganisaties leverden geen winstgevend bedrijf. Zo werden de vestigingen in Rotterdam, Houten, Amsterdam en Arnhem gesloten. Het personeelsbestand werd verkleind van ruim vijfhonderd medewerkers naar iets meer dan tweehonderd medewerkers.

Curator Marc Udink vertelt aan NU.nl dat er eigenlijk altijd sprake is geweest van een slecht lopend bedrijf. “Wel goed georganiseerd, maar slecht lopend”, zegt hij. In 2015 ontstond SecurCash Nederland toen Brink’s Nederland werd overgenomen door het Duitse Wincor Nixdorf en samen werd gevoegd met dochterbedrijf SecurCash.

Maar “ze hebben de facto een gezonken schip gekocht, waarvan ze dachten: ‘we pompen het wel weer boven water'”, zegt de curator hierover.

Eigenaar verwachtte hogere omzet

Hij vertelt dat Wincor Nixdorf na de overname in eerste instantie dacht de omzet te kunnen verhogen. Het concern had gesprekken gevoerd met banken over samenwerkingen en had een, naar nu blijkt, verkeerde verwachting van het gebruik van chartaal geld.

“Eigenlijk kun je zeggen dat er overcapaciteit in de markt was. En dat kun je ook zien. Want wat je ziet is dat het op dit moment overgenomen wordt door de concullega’s.”

Uiteindelijk heeft de eigenaar, die later in 2015 opging in Diebold Nixdorf, voor zo’n 16,4 miljoen euro aan leningen verstrekt aan SecurCash Nederland, maar de verwachting is niet dat het concern dat nog terugkrijgt. “Wij vinden dat Diebold het nog heel lang, bijna tegen beter weten in, heeft volgehouden.” Udink verwacht wel dat sommige schuldeisers zullen worden terugbetaald.

Geef een reactie