Voorzitter beroepsgroep accountants bekritiseert werkwijze AFM

Het toezicht op accountants moet op de schop. Het beeld van de door schandalen geplaagde beroepsgroep zou snel verbeteren als toezichthouder AFM niet eens in de drie jaar, maar elk jaar over de kwaliteit van controledossiers zou rapporteren.

Dat zegt voorzitter Marco van der Vegte van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) in een interview met het FD. Het is voor het eerst dat een NBA-voorzitter zich zo kritisch uitspreekt over de werkwijze van de AFM.

De uitlatingen zijn een nieuwe aanwijzing dat de relatie tussen de AFM en accountants onder druk staat, in een cruciaal jaar voor de beroepsgroep.

Vorige week berichtte het FD al over oplopende ergernis onder accountants, omdat de AFM een positief rapport onnodig lang ‘onder zich’ zou hebben gehouden.

De AFM heeft deze beschuldiging met klem tegengesproken. Eerder dit jaar vond in de rechtszaal ook een harde aanvaring plaats tussen accountants EY en PwC met de AFM over de ­manier van toezicht houden.

Geef een reactie