Nederlanders zoeken Nederlandse steden op die toeristen juist mijden

Binnenlands toerisme in de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht is sinds 2012 met 54 procent gestegen. Nederlanders blijken hiermee niet erg gevoelig voor de gevolgen van massatoerisme, meldt het economisch bureau van ABN AMRO dinsdag.

Buitenlandse toeristen zoeken juist in toenemende mate de gebieden buiten de randstad op. In de regio zal het toerisme van mensen uit andere landen naar verwachting met 6 procent groeien.

De regio kan hierop inspelen, stellen de onderzoekers: “Lokale festivals, musea en attractieparken kunnen profiteren, bijvoorbeeld door een ‘overloop’ van toerisme vanuit de drukkere gebieden te stimuleren.”

De discussie over het massatoerisme in Amsterdam, de omstreden rol van Airbnb en de belasting voor cruiseschepen bieden de regio’s volgens ABN ook kansen.

Economische groeivertraging buitenland

Het totale toerisme in Nederland neemt naar verwachting met 3 procent toe in 2019. Die stijging komt vooral door de stroom van buitenlandse toeristen.

ABN AMRO verwacht dat het tempo van de groei komende jaren wel iets afneemt. Dat komt doordat de economische groei in herkomstlanden van reizigers afvlakt.

Daardoor zal ook de groei van het aantal hotels afnemen. In 2018 groeide het aantal overnachtingen nog met 6 procent, maar in 2019 en 2020 wordt die groei naar verwachting 5 procent.

Millennials in de regio

Het reisgedrag van millennials, mensen geboren tussen 1980 en 2000, zal de regio ook helpen, denken de economen. Deze generatie is op zoek naar authentieke ervaringen, en wil daarom zien hoe inwoners leven en dus niet slechts toeristische trekpleisters bezoeken.

“Voor de regio’s zijn millennials dan ook een belangrijke doelgroep waarop zij hun promotieacties kunnen richten”, aldus de economen.

ABN noemt de situatie in de regio “ondertoerisme”, tegenover het “overtoerisme” in de grote steden. Binnen de EU bungelt Nederland onderaan wat betreft de toerisme-inkomsten uit deze gebieden: alleen Litouwen en Polen doen het slechter.

Geef een reactie