Jij hebt het huis van je dromen gevonden en wilt het zo snel mogelijk kopen. Je handelt zo impulsief  en dat zorgt ervoor dat jij 9 problemen over het hoofd ziet. Wij zorgen ervoor dat jij rationeel handelt en de volgende punten heel goed in acht neemt.

 

1. Een huis kopen zonder een bouwkundige keuring.

Wat is een bouwkundige keuring nou eigenlijk? Een bouwkundige keuring keurt de huidige status van het onderhoud van het huis. Door deze keuring weet je precies waar je aan toe bent en kun jij de resultaten uit de keuring ook meenemen in de onderhandelingen over het huis. Je wilt natuurlijk niet dat je erachter komt , dat er verwaarloosd onderhoud wordt gepleegd terwijl je het huis al hebt gekocht.  Daarom is een bouwkundige keuring iets wat wij zeker aanraden voor je een huis koopt.

2. Een appartement kopen met een inactieve Vereniging van Eigenaren.

Een VvE steunt de belangen van alle eigenaren in een appartementencomplex en buigt zich over het onderhoud van alle gemeenschappelijke onderdelen van het complex. Mocht de VvE inactief zijn, dan is het vaak niet duidelijk wat de staat van onderhoud in het gebouw is. Het kan zomaar zijn dat het onderhoud verwaarloosd is en daar kun je wel is een flinke som voor betalen samen met de andere appartementenbewoners. Zorg er dus voor dat de Vereniging van Eigenaren altijd actief is, voordat jij het appartement koopt.

3. Kopen zonder ontbindende voorwaarden.

 Ontbindende voorwaarden laat je opnemen in je koopcontract. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat jij altijd nog onder bepaalde voorwaarden kunt komen. Eén van de dingen die je afspreekt is dat de hypotheek voor een bepaalde datum rond moet zijn of dat als je geen NHG kunt krijgen, de koop kunt ontbinden. Als jij geen ontbindende voorwaarden hebt laten opstellen en de koop gaat niet door, moet jij toch nog 10% van de koopsom betalen.

4. Niet al jouw inkomensonderdelen kunnen worden meegenomen.

 Verschillende inkomensonderdelen kunnen worden opgenomen op jouw werkgeversverklaring. Niet al deze onderdelen kunnen een op een worden meegenomen voor je hypotheekaanvraag. Voorbeelden hiervan zijn het flexbudget en levensloopregeling. Hierdoor kan jouw maximale hypotheek lager uitvallen dan je had gedacht. Wil je dit voorkomen? Neem dan contact op met ons over de inkomensonderdelen die op je werkgeversverklaring staan.

5. Je tijdelijke contract loopt binnen een maand af. 

Je kunt met een tijdelijk contract een hypotheek krijgen. Dan moet wel uit de intentieverklaring blijken dat je na het verlopen van je huidige tijdelijke contract een vast dienstverband krijgt. Deze verklaring is echter niet bindend.  Loopt jouw tijdelijke contract over één maand af en krijg je daarna nog een tijdelijk contract? Dan kan de hypotheek niet verstrekt worden.

6. De erfpacht is gevestigd voor 1992 en loopt binnen 15 jaar af.

Als de erfpacht is gevestigd voor 1992 en loopt deze binnen 15 jaar af, dan mag de nieuwe hypotheek twee keer de lengte hebben van het aflopende erfpacht. Dus mocht de erfpacht voor 1992 gevestigd zijn en over 13 jaar aflopen. Dan kun jij een maximale hypotheek krijgen van 26 jaar. Als de looptijd van de hypotheek korter is dan 30 jaar kun je minder lenen. En hierdoor wordt je maximale hypotheek lager. Een ander bijkomend nadeel is, dat jouw maandlasten hoger worden omdat de hypotheek sneller wordt afgelost. Een kleine bijsluiter: Dit geldt niet voor eeuwigdurende erfpacht.

7. Jij hebt zelf flink overboden op een huis

Jij hebt impulsief geboden omdat je het huis zo graag wilde hebben en het wordt ook nog eens geaccepteerd. Natuurlijk ben je blij, behalve als je flink meer hebt geboden dan dat de vraagprijs was.  De koopsom ligt hierdoor een stuk hoger dan de daadwerkelijke vraagprijs. Helaas valt de taxatie van de woning een stuk lager uit waardoor je maximale hypotheek 100% van de marktwaarde is en niet van de koopsom. Je komt opeens geld tekort en kunt het huis niet meer financieren want je hebt niet voldoende spaargeld om het gat ,dat je zelf geslagen heb, te dichten.  Hierdoor kan de koop niet doorgaan. Moraal van het verhaal is natuurlijk dat je niet meer moet bieden dan je aan spaargeld hebt.

8. Je bezichtigt het huis niet vaak genoeg. 

Jij bezichtigt een huis en je bent helemaal verkocht. Vervolgens bied je een bedrag en het wordt ook nog eens geaccepteerd. Tot jouw verbazing is het huis helemaal niet zo mooi als gedacht. Je hebt een domme fout gemaakt en dat is bieden zonder dat je echt heel goed naar het huis hebt gekeken. Een gouden tip is dat je het huis vaker bezichtigt en vooral goed de tijd neemt tijdens het bezichtigen.

9. Je bent niet streng genoeg meer en laat je eisen verslappen.

Jij bent verliefd geworden op een huis waardoor jij je vooraf gestelde eisen helemaal niet meer nastreeft. Betrap jij jezelf hierop? Wees dan extra streng en zorg dat je alles rationeel bekijkt. Mocht een huis een slaapkamer te weinig hebben of mocht het huis te gehorig zijn. Bedenk goed dat jij hier jaren in moet wonen en kijk naar jouw lange termijn visie.